Attack of the killer mosquitoes

A few days ago I had another encounter with Japanese bugs: mosquitoes this time. We were strolling down the historic town of Arimatsu when we encountered a beautiful grove with stairs leading up to a temple.

temple in Japan
the grove

Little did we know that the grove contained a giant swarm of mosquitoes. At first it seemed like there were just a few mosquitoes. We felt that we could easily fend them off with a few handgestures. It turns out we were mistaken.

the stairs leading to a temple in Japan
the stairs with an at that time still unsuspecting gaijin

When we reached the temple at the top of the stairs, the gravity of the situation slowly became clear to us. By then the swarm had fully descended on us and we were being stung left and right, while frantically waving our arms about in futile attempts to keep the mosquitoes at bay.

temple in Japan
mosquito infested temple

We rushed back to the safety of concrete – where there are no pools of still water for mosquitoes to thrive in – but by then it was too late. Behold the result:

D.’s arm shorty after leaving the grove
D.’s arm a few hours later. Some kind of allergic reaction we think. For the next two days, his arm was swollen and numb.
My leg. And that’s just the back of one leg. Both legs are like this, back and front. It seems like some horrible disease, or perhaps a bodypart of Frankenstein’s. But it’s just itchy-as-hell mosquito bites.

13 thoughts on “Attack of the killer mosquitoes

Add yours

  1. I didn’t know what they were called yet. Thank you for telling me! I did a little research and this is what I found on a forum: “They have a special vicious little mosquito here called yabuka, that are seemingly immune to insect repellent. They are ruthlessly efficient and waste no time – the moment you step outside the door they land and bite. Unlike normal mosquito bites, you actually feel it immediately as you are being bitten, and almost instantly the bite appears like a little blister. Then later it swells up into a screamingly-itchy big red lump, gradually fading over the next few days.” That sounds like our mosquito bites allright.

 1. Yes, het is een kleine wereld hé!
  Vorige keer in TMC zat ik toevallig in Toyota Castle Hotel, samen met … Dennis! Toen was hij er wel “gewoon” op B.T.
  Heel gezellig om Nederlands te kunnen spreken in Japan bij het ontbijt.
  Kevin’s bar dicht? Hoe spijtig, hopelijk heropenen ze, want ik heb goeie herinneringen aan hem, zijn vrouw en Minami-san, met wie we toen zelfs zijn gaan Karaoke zingen. (Ikke was wel een beetje zatjes nadien, dus ik herinner me niet heel de avond. Tof was het in alle geval wel.
  Geniet van de Japanse gastvrijheid en het geweldige eten, en hopelijk zijn de volgende avonturen wat minder beestig en piquant.
  Ook veel groeten aan Dennis natuurlijk!

  1. Blijkbaar heb ik Kevin’s bar en Ricky’s bar door elkaar gehaald. Volgens Dennis is Ricky’s de bar die nu dicht is en bestaat Kevin’s nog steeds. Ik ga dit weekend op onderzoek uit en breng verslag uit op de blog.

 2. Dag Helena en Dennis,
  Op een of andere manier denk ik jullie beiden te herkennen! Zeer vreemd maar vooral heel leuk :-).
  Hopelijk maken jullie het daar goed samen.
  Blij om van je te horen, en dat alles goed lijkt te gaan met je.

  Als je Dennis al mee hebt als gids, kan ik je niet veel extra meer tonen/aanraden, hij heeft al meer ervaring daar dan ik vermoed ik.
  Ga misschien eens naar Kevin’s bar, en zoek mij ook op een van de foto’s (da moet ergens rechts van de deur hangen denk ik (of links indien niet rechts) maar dan zal je wel een hele avond moeten zoeken vrees ik.
  Hoe lang blijven jullie in Toyota city?

  Superveel groetjes!
  Hopelijk kan je wat afkoeling vinden van tijd, want het moet daar nu echt wel afzien zijn van de hitte…

  In afwachting van nog meer berichten op jullie blog!

  Arne

  1. Wauw Arne, ook bij Toyota terecht gekomen? En blijkbaar ook in Toyota City geweest al. Helaas is Kevin’s bar dicht. Er doen geruchten de ronde dat enkele van hun kelners concurrerende cafe’s hebben geopend volgens hetzelfde concept. Volgens diezelfde geruchten wordt Kevin’s bar momenteel heringericht en later heropend. Ik hou je op de hoogte!

 3. Hallo Dennis en Helena ,

  Japan of België, maakt niet uit. Wandelde vandaag in de tuin op het gras en toen ik op terras kwam, voelde ik dat er me iets stak. Ik keek op mijn voet en het bleek een wesp te zijn die nog steeds op mijn voet zat. Ik klopte ze weg maar zag dat de angel nog in mijn voet stak. Zeer pijnlijk. Werd dik en rood en zit nog steeds stukje in mijn voet.
  Heb met pincetje deel kunnen uithalen maar niet helemaal en azijn en insectenzalf op gedaan. Morgen zien en anders naar de dokter

 4. Haha, ik ken het gevoel, zo veel kleine beestjes rond u heen dat de rest van de omgeving u gestolen kan worden 🙂
  DEET was nadien een vaste waarde in de handtas (al helpt dat toch niet 100% in mosquito-wolken)
  Zag er wel een leuke tempel uit.

  xx Tina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: